ROYAL ICING - GLAJŲ KARALIUS!
Sklando mitas, kad Royal Icing (Karališkas glajus) buvo pavadintas karališkuoju po to, kai buvo išplatinti Didžiosios Britanijos karalienės Viktorijos ir princo Alberto vestuvinio torto vaizdai, nors istoriniai šaltiniai teigia, kad šis pavadinimas buvo naudojamas daugiau nei 80 metų iki to.
Kaip bebūtų, šiuo glajumi puošti tortai išties verti vadintis karališkais – daugybė prabangiai atrodančių sudėtingų dekoracijų bei jų derinių kelia žavesį bei nuostabą ir tai reikalauja daug laiko sąnaudų bei kruopštumo. Būtent dėl pastarųjų veiksnių kurį laiką karališkuoju glajumi puoštų tortų populiarumas kiek išblėsęs, tačiau populiarumo viršūnę užėmė šiuo glajumi puošti sausainiai bei meduoliai, ypač Kalėdiniu laikotarpiu.
KAIP PASIGAMINTI KARALIŠKĄ GLAJŲ?
Tradiciškai Karališkas glajus gaminamas iš švelniai išplaktų kiaušinių baltymų, cukraus pudros, o kartais ir citrinos ar laimo sulčių. Nors glajui gaminti naudojami žali baltymai, vis tik, kad išvengti salmonelių, mes rekomenduojame naudoti saugius baltymus, t.y. pasterizuotus arba sausus (albumeną). Kitas puikus ir saugus būdas pasigaminti Karališkąjį glajų yra naudojant morengo miltelius.
Dar vienas, bene paprasčiausias ir greičiausias, būdas pasigaminti Karališką glajų yra FunCakes Royal Icing mišinys, kurį tereikia išmaišyti su vandeniu ir glajus paruoštas! Mišinį galite įsigyti čia.
Jei nusprendėte glajų pasigaminti patys, mūsų išbandyti ir pasiteisinę RECEPTAI jau čia pat, po nuotrauka –>
KLASIKINIS KARALIŠKAS GLAJUS
60 g (maždaug 2 vnt) kiaušinių baltymų
340 g cukraus pudros
2 a.š. citrinos sulčių
maistiniai dažai (jei dažysite)
aromatiniai priedai (jei norisi)
- Sumaišykite baltymus su citrinos sultimis
- Berkite po 1-2 šaukštus cukraus pudros, kaskart išmaišant iki vientisos konsistencijos.
- Išmaišykite viską iki glotnumo.
- Reguliuokite konsistenciją papildomu kiekiu cukraus pudros arba vandens.
Pastebėjimas: rekomenduojama maišyti šluotele rankomis, stengiantis, kad patektų kuo mažiau oro. Tačiau tai taip pat galite daryti ir mikserio pagalba, tik šiuo atveju konsistencija bus puresnė ir kiek skirsis dekoravimo specifika.
KARALIŠKAS GLAJUS SU MORENGO MILTELIAIS
2 puodeliai cukraus pudros
3 a.š. morengo miltelių
1/4 a.š. vyno akmens arba 1 a.š. citrinos sulčių
1/4 puodelio šilto vandens
(puodelis – 236 ml)
. Cukraus pudrą gerai persijokite kartu su morengo milteliais
2. Įpilakite citrinos sultis ir vandenį (šiltas vanduo padeda ingredientams visiškai ištirpti)
3. Maišykite mikseryje plokščiuoju priedu: iš pradžių lėtu greičiu kol ingredientai susijungs, vėliau vidutiniu greičiu 5-6 min, kol glajus taps labai standus.
– Padalinkite glajų į atskirus indelius ir pasigaminkite jums reikalingus skirtingos kosistencijos glajus, sandariai uždarykite.
– Glajui paskystinti naudojamas vanduo, tam, kad jis būtų standesnis, įmaišykite papildomą kiekį cukraus pudros. Pradėkite mažais kiekiais ir didinkite iki reikiamos konsistencijos.
– Karališkąjį glajų galite spalvinti vandenyje tirpiais dažais. Rekomenduojame naudoti gelinius arba pastos pavidalo dažus, kurie yra koncentruoti, tad jų reikia nedidelio kiekio spalvoms išgauti, tad jų įtaka konsistencijai bus minimali arba jos visai nebus.
Atkreipiame dėmesį, kad spalvos po laiko suintensyvėja, tad rekomenduojame visuomet dažyti šiek tiek šviesiau nei yra norima spalva.
– Glajų taip pat galite paskaninti įvairiais ekstraktais ar aromatiniais priedais.
– Kol dirbate su tam tikru kiekiu glajaus, likutį dubenyje uždenkite drėgnu rankšluosčiu, kad jis nespėtų apdžiūti. Jei nenaudojamą glajų laikysite ilgesnį laiką, uždenkite dubenį maistine plėvele, kad ji liestųsi su glajumi (taip nesusidarys plutelė) ir dubenį laikykite hermetiškai uždengtą.
– Karališkasis glajus, pagamintas iš morengo (meringue) miltelių, yra stabilus ir laikosi kambario temperatūroje hermetiškame inde iki 2 savaičių.
– Jei glajus vis tik apdžiuvo, jį galite atgaivinti įpilus šiek tiek vandens. Vis tik būtina jį idealiai išmaišyti, kad neištirpusios dalelės nekimštų dekoravimo antgalio.
– Glajus ilgiau pastovėjęs gali susisluoksniuoti, tokiu atveju prieš naudojimą jį tiesiog gerai išmaišykite.
– Dekoruokite savo skanėstus vien glajumi arba jam dar neišdžiūvus apibarstykite pabarstukais ar spalvotais pabarstukais. Ant išdžiūvusio ir sukietėjusio glajaus galite piešti valgomais rašikliais ar dažais.
Add comment
Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.