Septyni Torto Drabužėliai
Lietuvoje pamažu plinta supratimas, kad tortas ne tik turi būti skanus, bet ir gražus - kas jei ne jis labiausiai papuoš šventę. Tai vienas pagrindinių gimtadienio ir kitų švenčių atributų, tarsi visos šventės kulminacija. Tad turbūt kiekvienam norėtusi savo šventei gražaus šventiško torto. Prieš puošiant tortą, dažniausiai jo paviršiui suteikiamas vientisas vaizdas, t.y. apdengiamas ar padengiamas pasitelkiant įvairius tam tinkamus produktus. Tad kuo aprengti ir papuošti tortuką?
Trupinukai - sena gera klasika
Jei nemėgstate spalvingų papuošimų, papildomo nelabai reikalingo cukraus ar tiesiog nemokate ir neturite laiko sudėtingesniems puošimo būdams, tortą paprasčiausiai galite papuošti trupinukais. Juos lengvai pasigaminsite sutrupinus nuo torto likusius biskvito likučius. Tik nepamirškite prieš tai tortą aptepti kremu, kad paviršius būtų pakankamai lygus, o trupinukai pasiskirstytų tolygiai.
Taip, taip, tai pakankamai senas ir daugeliui gerai pažįstamas torto puošimo būdas. Ir nors pastaruoju metu labai išpopuliarėjo spalvingi įvairiomis masėmis bei kremais puošti tortai, vis tik ir trupinukais puoštas tortas gali būti žavingas. Tereikia nepersistengti su papuošimais, pasirenkant juos tokius, kurie savo išvaizda beis stiliumi derėtų prie natūralaus trupinukų paviršiaus. Prie trupinukų dera šokoladinės dekoracijos, triufeliukai apiberti tais pačiais trupinukais, dekoracijos iš sausainių bei meduolių. Šventiškumo ir išskirtinumo suteiks atitinkamai parinktos žvakelės ar smagios vėliavėlės su užrašais.
Kremai - galimybių įvairovė
Kremų, tinkamų puošybai, įvairovė didžiulė – jis gali būti plikytas, sviestinis, grietinėlės, mascarponės sūrio, šokolado ir bet koks kitas Jūsų mėgstamas, kuris nepraranda savo formos. Tad vienam ar kitam kremui produktų visada rasite artimiausioje parduotuvėje. Juo tortus galite puošti įvairiausiais būdais.
Vienas šiuo metu populiaresnių būdų - netvarkingas kremo užtepimas ant viso torto paviršiaus (arba tik šonų). Nors iš pirmo žvilgsnio toks papuošimas gali pasirodyti nelabai patrauklus, tačiau suderinus su kitomis detalėmis (vienu kitu papuošimu, žvakelėmis ar tiesiog užrašu), jis gali virsti puikiu stilizuotu tortuku.Jei neturite laiko ar įgūdžių imantresniems papuošimams, šis būdas kaip tik Jums!
Ne ką mažiau populiarus ir torto puošimas kremu naudojant dekoravimo antgalius, kuriais išspaudžiami įvairiausi raštai. Antgalių šiai dienai rasite įvariausių – nuo juostelių ir burbuliukų iki gėlyčių ir eglučių. Svarbu pasirinkti kokybiškus metalinius antgalius. Tiesa, čia tvarkingam papuošimui reiktų šiek tiek ir įgūdžių, tačiau prieš dekoruojant tortą, galite pasipraktikuoti ant popieriaus lapo arba plėvelės.
Kremų receptų yra nesuskaičiuojama galybė, tad tereikia išsirinkti priimtiniausią ir pasigaminti. Na, o tiems, kurie neturi laiko ar noro, įvairiausi gamintojai siūlo jau paruoštų kremų ar sausų mišinių greitam kremo paruošimui.
Aisingas - subtili prabanga
Šis visame pasaulyje populiarus glajus naudojamas panašiai kaip ir kremas ir, jei kalbėti apie jo standžiąją konsistenciją, tai tikriausiai jį labiau tiktų vadinti kremu, o ne glajumi. Nuo kremų jis skiriasi tuo, kad per neilgą laiką sukietėja ir pasidaro trapus. Ši itin saldi masė, kurios pagrindą sudaro cukraus pudra ir kiaušinio baltymas (baltymas maišomas palaipsniui beriant cukraus pudrą iki vientisumo), naudojama tiek skystos, tiek standžios konsistencijos. Pastaroji tinkama tortų aptepimui bei išlyginimui, dekorams naudojant trafaretus bei įvairioms dekoracijoms bei gėlėms panaudojant dekoravimo antgalius. Kartais tortų aptepimui aicingas maišomas su tam tikrais produktais ar kremais.
Vidutinio tirštumo glajus puikiai tinka pakraštėliams dekoruoti, raštams, įvairiausioms atskiroms dekoracijoms. Na, o skysto pavidalo glajumi galite padengti sausainių, meduolių bei panašių desertų paviršių, užpildyti dekoracijų ertmes.
Aisingą kaip ir bet ką kitą galite pasigaminti namuose arba įsigyti jau paruošto naudojimui. Taip pat tam tikslui būna pirkti sausų mišinių, kuriuos tereikia sumaišyti su tam tikru kiekiu vandens.
P.S. jei baiminatės žalio baltymo, aisingui galite naudoti albumeną, t.y. sausus kiaušinio baltymo miltelius
Glazūra - klasika kitaip
Šiam tikslui, norint gauti stulbinamą rezultatą, tortą paruoškite itin lygiu paviršiumi, kitaip padengus glazūros sluoksniu, išryškės visi nelygumai. Ne ka mažiau svarbu tinkamai paruošti pačią glazūrą. Ji gali būti baltojo ar juodojo šokolado, vaisinė, skaidri, cukrinės masės ir pan. Toliau viskas kaip ir paprasta - pastatykite tortą ant grotelių, po kuriomis padėkite skardą ar už tortą didesnį indą ir apliekite jį pasirinkta glazūra, pildami ją į torto centrą. Pilkite tol, kol pasidengs visas tortas (arba dalis jo, jei pirminė idėja būtent tokia) ir palikite ant grotelių glazūros likučiams nuvarvėti. Paskui pastatykite aplietą tortą į šaldytuva, kad glazūra gerai sustingtų. Na, o vėliau telieka smagiausioji dalis - dekoravimas :)
Cukrinė bei marcipaninė masės - begalinės galimybės
Tai bene populiariausias torto ‘drabužėlis’ pasaulyje. Dėl puikaus estetinio vaizdo ir sąlyginai pakankamai nesudėtingo darbo, ja dengiami vaikiški, vestuviniai, krikštynų, įvairiausių vakarėlių bei solidžioms progoms skirti tortai.
Pirktinė ar pagaminta namuose, masė išminkoma, iškočiojama iki reikiamo dydžio ir storio, perkeliama ant torto ir atsargiai išlyginama iki lygaus paviršiaus. Likučiai apipjaustomi ir tortas puošiamas įvairiausiais Jums patinkančiais būdais. Tai gali būti plokščios dekoracijos ar 3D figūrėlės iš tos pačios masės, įvairiausi raštai išspausti specialiu įrankiu, raižiniai, tekstūrinių kilimėlių ar kočėlų pagalba išspausti paviršiai, pabarstukai, aisingo dekoracijos ir t.t., ir t.t.
Vienintelis pastėbejimas tas, kad ši masė bijo drėgmės, todėl dekoravimui netinka grietinėlės ar kiti drėgni kremai.
Svarbu paminėti, kad dėl tos pačios priežasties, prieš dengiant tortuką mase, jį būtina aptepti sviestinio pagrindo kremu, kad torto viduje esanti drėgmė būtų izoliuota nuo dekoravimo masės.
Cukrinių masių receptų interneto platybėse bei knygose rasite ne viena ir ne du. Tiesa daugelis jų yra labai panašūs, todėl vertėtų pabandyti keletą ir išsirinkti jums priimtiniausius. Patogiausias, greičiausias ir lengviausias būdas yra masę įsigyti pirktinę. Greičiausiai ji bus brangesnė nei gaminama namuose, tačiau šiuo atveju sutaupysite laiko, išvengsite fiasko tikimybės, įdėsite mažiau savo darbo ir pastangų, kuriuos galėsite skirti malonesniems dalykams, tokiems kaip pats torto dekoravimas :)
Karalius nuogas...
Tačiau ne gėdingai.. :) Yra tortai, kurie tiek gražūs savo vidumi, kad jų net nesinori (o ir nereikia) niekuo dengti. Visas jų goržis pasireiškia pjūvyje, todėl neretai tokių tortų šonai specialiai kruopščiai apipjaustomi, o tortukas palieka ne ką mažesnį įspūdį už papuoštą įmantriomis dekoracijomis. Tiesa, tokiam torto pateikimui jo sluoksniai turi būti idealiai lygūs ir dailūs, kitaip rizikojate suteikti ‘apvalgyto’ torto įspūdį…
Ką bepasirinktumėte, pirmiausia subrandinkite idėją, o tuomet pirmyn! Į saldžios kūrybos glėbį!
![]() |
![]() |