Ką reikėtų žinoti apie maistinius dažus
Maistiniai dažai yra skirti maistui dažyti. Jais galima dažyti biskvitus, kremus, tortų uždengimo mases ar figūrėles. Nors jie yra saugūs naudoti, vis tik geriau jų nepadauginti.
Maistinių dažų konstincencija:
1. Geliniai - puikiai tinka masėms, kremams ar biskvitams dažyti. Jie taip pat naudojami paviršių dažymui teptuku.
2. Miltelių pavidalo dažai naudojami ten, kur nepageidaujamas papildomas skystis, taip pat jais puikiai išgausite piešinių šešėlius ar suteiksite paviršiui lengvą atspalvį.
3. Skysti dažai piešimui - jais galite spalvinti bei dažyti paviršius, piešti, suteikti dekoracijoms bei desertams akcentus.
4. Purškiami dažai dažniausiai naudojami torto ar figūrėlių didesniam paviršiui nudažyti. Prie jų priskirtume ir tuos, kurie tinkami specialiems dažų purškimo aparatams.
5. Maistiniai rašikliai - jais nesunkiai užrašysite norimą tekstą ar nupiešite smulkias detales, paryškinsite kontūrus.
Paprastai kokybiškų dažų pakanka labai nedidelio kiekio norimai spalvai išgauti. Tačiau grynai raudonai arba juodai spalvai išgauti dažų prireiks ženkliai daugiau. Bet didesnis kiekis dažų gali įtakoti gaminio skonį, o kartais ir kvapą. Tokiu atveju galima pasirinkti dažus su prierašu "No Taste" arba pasinaudoti vienu iš keleto dažymo variantų, kuriems dažų prireiks mažiau:
1. Masė nudažoma ružava spalva, o paskui įdedant raudonų dažų išgaunama raudona spalva. Tuo tarpu juodai spalvai išgauti imama šokoladinė dekoravimo/modeliavimo masė ir įdėjus nedidelį kiekį juodų dažų, išgaunama juoda spalva.
2. Raudonais ar juodais dažais, skirtais piešimui, nuspalvinamas baltos masės paviršius. Vietoj piešimo dažų galima naudoti sausus dažus, praskiestus su šlakeliu alkoholio ar masitinio spirito (nesijaudinkite - alkoholis greitai išgaruos ir jo neliks nei kvapo, nei skonio).
3. Pirktinė raudona arba juoda masė - bene greičiausias ir patogiausias būdas turėti grynai raudoną ar grynai juodą dekoravimo/modeliavimo masę.
![]() |
![]() |